Національний Темпус / Еразмус+ 
офіс в Україні

Підписка на новини

Введіть ел. поштову адресу:

Підписка RSS

Голосування

Як Ви ставитеся до Болонського процесу в Україні?





Важливі події лютого: зустрічі проектних команд Темпус та збори Національних Темпус-офісів

Два важливих  заходи відбулися у Брюсселі  у лютому: 10-11 лютого проектні команди, що перемогли у 6-му конкурсі програми Темпус, зібралися для знайомства між собою, із  колективом Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (далі -  ЕАСЕА), що відповідає за адміністрування програми Темпус, та Національними Темпус-офісами; 12-13 лютого Національні Темпус-офіси 28 держав – учасниць програми, Національні контактні пункти держав – членів ЄС та представники ЕАСЕА обговорювали результати та майбутнє програми Темпус, зокрема – її трансформацію у програму Еразмус+.

На першій зустрічі, де зібралося  близько 400 осіб  від держав-членів ЄС та країн Темпус,  Україну представляли 22 особи: проректори, викладачі, працівники відділів міжнародних зв’язків. Вони були «вухами» і «голосом» тих 33 проектів Темпус,  що реалізуються в Україні. По поверненні вони мають поділитися інформацією, отриманою під час зустрічі, із членами проектних команд, колегами у власних університетах та освітянською спільнотою України взагалі. Звертаючись до представників 171 проекту, що перемогли у 6 конкурсі програми Темпус IV, Доріна Ангелеску, керівник групи з відбору проектів Темпус, нагадала, що  гранти отримали тільки 18% проектних пропозицій, що надійшли до ЕАСЕА.  Вона закликала проектні команди щиро і відкрито ділитися знаннями і здобутками кожного проекту із тими колегами, кому не пощастило у цьому конкурсі, але хто тим неменше, має інтерес і наснагу до міжнародної співпраці та модернізації системи вищої освіти в Україні. Досвідчені проектні  команди ділилися досвідом реалізації проектів Темпус університетів Російської Федерації та Сербії; висококваліфіковані фахівці з різних підрозділів ЕАСЕА проводили інструктаж з метою підвищення ефективності реалізації проектів Темпус, Еразмус Мундус і Жан Моне.

Друга зустріч мала не менш насичений порядок денний, оскільки була присвячена двом важливим питанням: впровадженню проектів та інших важливих ініціатив програми Темпус, у першу чергу – діяльності Національної команди експертів з реформування вищої освіти, а також започаткуванню нової програми Еразмус+, конкурси якої відкрилися у грудні минулого року. Представникам Національних Темпус-офісів  було важливо зрозуміти, які конкурси програми Еразмус+ відкриті для країн Темпус, чи змінюються вимоги до українських університетів, розширюються чи згортаються можливості співпраці з європейськими університетами. Важливою була заява Клауса Хаупта, колишнього директора програми Темпус, а зараз – директора  підрозділу, відповідального за напрям «Вища освіта» у програмі Еразмус+, про те, що програма Темпус матиме продовження у вигляді напряму КА 2 програми Еразмус+ «Розвиток потенціалу (Capacity Building)». Відкритими для університетської спільноти України залишаються програми «Жан Моне», «Еразмус Мундус», участь у розробленні спільних магістерських програм та програмах мобільностей.

Обидві зустрічі приділили увагу «networking» - спілкуванню, налагодженню зв’язків між партнерами та потенційними партнерами майбутніх проектів програми Еразмус+.

Додаткова інформація:

Темпус, Єразмус Мундус, Жан Моне – освітні програми Європейського Союзу.

Міжрегіональна програма Темпус спрямована на активізацію міжнародного міжуніверситетського співробітництва та модернізацію вищої освіти  у  28 країнах – сусідах ЄС.

Еразмус Мундус – освітня програма ЄС, націлена на активізацію міжнародного співробітництва та підвищення мобільності серед студентів, викладачів, науковців  європейських університетів та вищих навчальних закладів третіх країнах.

Програма Жан Моне адресована викладачам, дослідникам, науковцям всього світу, що цікавляться проблемами європейської інтеграції.

Починаючи з 2014 року програми Темпус, Еразмус Мундус, Жан Моне трансформовано у програму «Еразмус+».

 

Пошук на порталі

ІЛІР

ILIDlogo-w165

Інститут Лідерства, Інновацій та Розвитку

Посилання

hair style model