Національний Темпус / Еразмус+ 
офіс в Україні

Навчальний візит в Стокгольм в рамках проекту TEMPUS 543966 “ Вища інженерна освіта для екологічно усталеного промислового розвитку”

У період з 17 по 21 березня 2014 року на базі Королівського технологічного інституту (Стокгольм, Швеція) відбулась перша стадія навчальних візитів в рамках проекту TEMPUS 543966 “Вища інженерна освіта для екологічно усталеного промислового розвитку” (“Higher engineering training for environmentally sustainable industrial development”).

Україна була представлена Національною металургійною академією України (національний координатор), Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, Донецьким національним технічним університетом та Криворізьким національним університетом. На жаль, з огляду на поточну політичну ситуацію, у візиті не взяли участь представники Севастопольського національного технічного університету.

Метою візиту було вивчити сучасні підходи до впровадження елементів концепції усталеного розвитку в навчальні програми закладів вищої освіти в Україні. Завдяки інтенсивній програмі, українським учасникам вдалось ґрунтовно ознайомитись із самою концепцією усталеного розвитку, досвіді її застосування у різноманітних проектах в галузі енергетики, містобудування, агропромисловості, транспорту тощо.

Окремо слід відзначити участь у міжнародній конференції «Партнерства для інноваційного та соціо-економічного впливу: підприємницькі університети», що був організований Європейською Комісією на базі Королівського технологічного інституту (КТН). Представники українських університетів слухали виступи керівників високого рівня – президента КТН Петера Гудмундсона, генерального директора Директорату з питань освіти та культури ЄК Яна Тришчинського, мера міста Стокгольм Стена Нордіна та багатьох інших. Не менш ґрунтовними та цікавими виявились доповіді представників діючих керівників навчальних закладів, що є визнаними лідерами в сфері інновацій – Технічного університету Мюнхена (Німеччина), Університет Іллінойса (США), Університет Тарту (Естонія), Технічного університету Ейндховена (Нідерланди).

За більшістю доповідей зроблено висновок, що у час швидких перетворень у суспільстві, техніці та економіці саме університети стають центрами інноваційного розвитку національного та регіонального рівня. Для виконання такої ролі разом із забезпеченням високого рівня освітніх послуг університетам слід мати чітко розроблені стратегії для усталеного розвитку, постійно оновлюваний керівний персонал, винаходити шляхи стимулювання інновацій та підприємництва.

У ході навчального візиту вдалось зав’язати багато нових контактів для реалізації нових проектів у сфері освіти, науки та інновацій.

Довідково. Партнерами проекту від країн-членів ЄС крім отримувача гранту є Католицький університет Льовена (Бельгія), Новий університет Бекінгемширу (Великобританія), Університет Гранади (Іспанія), Королівський технічний університет (Швеція) та компанія Вольво Карс Гент (Бельгія). Національним координатором проекту є Національна металургійна академія України (Дніпропетровськ), Донецький національний технічний університет, Севастопольський національний технічний університет, Криворізький національний університет, ДП «Енергосталь» (Харків), Міністерство освіти і науки України та ІФНТУНГ. Загальною метою проекту є покращення відповідності вищої інженерної освіти в України викликам сучасних та майбутніх промислових трансформацій, що мають на меті усталений розвиток та стабілізація клімату.

 

 

Пошук на порталі

ІЛІР

ILIDlogo-w165

Інститут Лідерства, Інновацій та Розвитку

Посилання

hair style model