Національний Темпус / Еразмус+ 
офіс в Україні

Заключна звітна зустріч членів консорціуму проекту TEMPUS Asp2PhD «Розробка дієвої моделі Докторської школи для впровадження структурованих PHD програм в Україні та Грузії»

11 жовтня 2013 р. у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбулася заключна зустріч представників українських партнерів проекту TEMPUS Asp2PhD (2010-2013 рр.), спрямованого на розвиток і реформування третього циклу освіти – створення на засадах високої академічної культури дієвої системи підготовки науковця, здатного ініціювати та здійснити дослідження, що матиме значущість у глобальному контексті.

Під час зустрічі в експертному обговоренні результатів проектної діяльності й моделі докторської школи, розробленої і практично втіленої проектною групою в НаУКМА, взяли участь представники Національного Темпус-офісу в Україні, Українського Католицького Університету, Чорноморського державного університету ім. П. Могили, Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАНУ, Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ, а також керівники PhD програм, аспіранти та випускники Докторської школи НаУКМА.

Учасники та адміністративна група проекту обговорили, яким чином досвід упровадження вимог EHEA до академічної якості навчання й кваліфікації дослідницької роботи в реалізації структурованих PhD програм вплинув на діяльність їхніх інституцій.

У підсумку партнери дискутували про те, які елементи навчальної та адміністративної моделі докторської освіти, безпосереднє ознайомлення з якими стало можливим завдяки активній проектній співпраці з європейськими університетами: Університет Маастріхту (Нідерланди), Університет Глазго (Великобританія), Університет Парі-Ест (Франція) і аналізу результатів реформування пост-радянської освітньої системи Грузії (Державний університет ім. І. Чавчавадзе), можна поширювати через подальші законодавчі ініціативи та зміни адміністративної і освітньої практики українських університетів і наукових інститутів.

Контактна особа: Леся Павленко, Директор Докторської школи НаУКМА: pavlenkols@ukma.kiev.ua

Детальну програму заходу дивіться за посиланням: http://gradschool.ukma.kiev.ua

Інформація про проект:

TEMPUS Asp2PhD «Розробка дієвої моделі Докторської школи для впровадження структурованих PHD програм в Україні та Грузії», 15 жовтня 2010-14 жовтня 2013 р.

Основна мета – створити дієву модель наукової освіти, яка відповідатиме загальноєвропейським вимогам (EHEA), а далі реалізувати її через ефективну систему управління структурованими PHD програмами, які зможуть отримати акредитацію від Європейського агентства якості освіти (ENQA) і вільно співпрацювати з дослідницькими групами європейської наукової спільноти (ERA).

Члени консорціуму проекту: Університет Маастріхту (Нідерланди), Університет Парі-Ест (Франція), Національний університет «Києво-Могилянська академія», Державний університет ім. І. Чавчавадзе (Грузія), Чорноморський державний університет ім. П. Могили, Інститут літератури ім. Т. Шевченка НАНУ, Український Католицький Університет, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Університет Глазго (Великобританія), Міністерство освіти і науки Грузії, Тбіліський державний медичний університет (Грузія).

В межах проекту на основі партнерських візитів, стажування, під час семінарів і за результатами взаємного оцінювання була здійснена розробка адміністративних процедур управління, моделі та структури Докторської школи та PHD програми, представлена у вигляді «Регламенту Докторської школи НаУКМА» і електронної системи адміністрування (LMS). Були розроблені процедури захисту PHD дисертації та присвоєння кваліфікації PHD, розроблені принципи акредитації PHD програм та здійснена попередня акредитація докторських програм НаУКМА європейськими партнерами.

Особлива увага приділялася процедурам забезпечення академічної якості освіти: вдосконалення адміністративної та комунікативної системи, тренінги викладачів і керівників програм з академічних навичок (наукове керівництво, методики викладання, академічне письмо англійською мовою, користування електронними ресурсами та електронною системою адміністрування).

У межах консорціуму діяли п’ять дослідницьких груп («Гуманітарні науки», «Соціальні науки», «Економіка», «Екологія та навколишнє середовище», «Охорона здоров’я»), учасники яких організували конференції і семінари, здійснювали спільне наукове керівництво роботами докторантів, розроблювали та оновлювали навчальні програми підготовки докторантів за окремими напрямами, узгоджували викладання спільних курсів, сформували групи нових наукових проектів.

Завдяки проекту були забезпечені визначені партнерами потреби в обладнанні, спеціальних комп’ютерних програмах, а також здійснена передплата на електронні журнали та ресурси для бібліотек.

Одним із важливих напрямків діяльності проектної групи були активні законодавчі ініціативи, що мають на меті послідовне реформування третього циклу освіти в контексті загальної освітньої системи України.

Результати проекту будуть доступними через інформаційну систему Докторської школи НаУКМА:

• сайт http://gradschool.ukma.kiev.ua

• поширення інформації у соціальних мережах https://www.facebook.com/gradschool.ukma,

• відкритий доступ до публікацій http://www.ekmair.ukma.kiev.ua/handle/123456789/1978

• діяльність електронних наукових журналів

Сайт проекту: http://asp2phd.ukma.kiev.ua/

 

Пошук на порталі

ІЛІР

ILIDlogo-w165

Інститут Лідерства, Інновацій та Розвитку

Посилання

hair style model